Dragă Jurnalule

de Anca Niță

Dragă Jurnalule,
Cum faci să reziste o prietenie pe viață? Dar atunci când nu rezistă, cât durează să treci peste pierderea unei prietenii?

În urmă cu 6 ani eram prezentă la o înmormântare a unei persoane dragi mie. În tot acel context am auzit la un moment dat- îți dai seama că am fost prietene 63 de ani? O viață de om.

Cred că acel moment a fost printre primele în care am început să mă gândesc mai mult la importanța prietenilor în viețile noastre, că o prietenie poate fi pe viață. În același timp, cunoscându-le prietenia celor două de la bătrânețe m-am gândit și la câtă acceptare este nevoie ca o prietenie să reziste atât de mult. Momente frumoase, boală, amintiri, petreceri, excursii, moartea celor dragi- prietenia lor a trecut prin toate.

Toate acestea se întâmplau în 2018 și în ultimul an nu prea petrecusem timp cu prietenii mei. Terminasem în 2017 liceul, iar contextul meu a fost diferit față de a celor apropiați, fiind singura care nu a mers sau plecat direct la facultate. Un an în care trebuia să mă pregătesc să dau din nou la medicină s-a transformat într-un an de vindecare, acceptare a singurătății, sprijin pentru prietenii mei aflați într-o nouă etapă de viață și anul în care am descoperit cum se pot lega prietenii în cele mai neașteptate locuri și situații.

Voluntariate, facultate, ieșiri, tot timpul împreună cu oameni, prietenii noi, cele vechi s-au schimbat, unele devenind mai puternice, în altele a intervenit gradual distanța, fie cea fizică, fie distanța apărută în urma schimbărilor pe care nu am știut cum să le includem în prietenia cu care ne obișnuisem.

Apoi a venit pandemia care pentru mine a fost o perioadă care sub o formă sau alta, într-un mod neașteptat, a dus la aprofundarea mai multor prietenii, dar a fost și momentul în care am pierdut două prietenii definitorii pentru mine până în acel moment.

Prima, chiar la începutul pandemiei, în 2020, pe cât de dureroasă a fost, simțeam că eram în locuri atât de diferite încât tot ce părea că ne-a adus în comun dispăruse. Parcă vorbeam cu o străină.

Apoi, la nici jumate de an, realizez acum, o prietenie de vreo 15, dintre care 4 ani la distanță, s-a terminat. A trecut ceva timp de atunci și cred că cel mai tare a durut că nu ne-am despărțit și nu am zis cu subiect și predicat că a ajuns la final, că fiecare are alte nevoi și spațiu de la această relație.

Ne-am comunicat lipsurile și neputințele la un moment dat, dar nu am știut că putem să îi punem punct. Nu am văzut atunci această variantă și mi-aș fi dorit să fii știut. Ar fi fost dureros oricum, însă măcar am fi avut closure.

Cred că e ok să ieși din prietenii care nu mai funcționează, însă simt că e foarte dificil să mă gândesc că friendship breakups există când tot ce am văzut în jurul meu au fost prietenii de-o viață, iar despărțirile au loc doar în cazul relațiilor romantice.