Dragă Jurnalule

Anonim

Pe 12 septembrie 2016 era prima noastră zi de liceu, într-o clasă de științe sociale, în corpul B al unui colegiu din Piatra-Neamț. Îmi amintesc de frica și anxietatea care mă mâncau și de tot valul de oameni noi din jurul meu care era absolut copleșitor. Și îmi mai amintesc și că am ajuns în clasă printre ultimii, iar singurul loc liber era în ultimul rând, lângă I. și A. Dincolo de un început absolut nefiresc pentru o elevă silitoare care își petrecuse ultimii 8 ani în prima bancă, mi se părea un semn bun că stau lângă I. : așa o cheamă și pe sora mea. N-am vorbit cu nimeni atunci, nici măcar cu ea. Am plecat acasă cu gândul că sunt șanse să fiu ratata clasei, care nu o să-și poată face niciun prieten. N-a fost cazul; Am rămas colege de bancă și atunci când nu mai eram nevoite să stăm împreună. A. și I. au ajuns să fie iconițele de messenger care apăreau cel mai des pe ecranul telefonului meu. Ne scriam pe grupul pe care-l făcusem împreună, ieșeam, mă învățau să copiez, căutam să inovăm tehnicile cu pixuri albe și ciorne la comun, ne enervam, supăram, confesam și ne țineam de urât în tulburătorii ani de liceu. Nu știu cum a fost pentru ele, dar mie mi-a luat o piatră de pe inimă: doamne, pot și eu să-mi fac prieteni! Scriu aici cu gândul că mâine se fac 8 ani de la începutul poveștii ăsteia: I. a mers la facultate în alt oraș și față de ea mă simt o prietenă destul de proastă- n-am prea știut cum să gestionez distanța și sunt luni întregi când nu vorbim. Când o facem, totuși, ne bucurăm și rememorăm nostalgic liceul, dăm update-uri din viețile noastre și poate ne gândim că n-ar strica să vorbim mai des. Cu A. m-am mutat la București. Ne-am început noua viață de studente într-o garsonieră din Sebastian, confuze, derutate și ușor certate. „ne-am împărțit și mucii” în aceeași cameră 1 an jumătate, iar apoi ne-am mutat într-un apartament mai mare, tot împreună. Se fac cam 3 ani de la ultima mutare.

Și față de A. mă simt des o prietenă proastă: mi se pare des că ofer mult mai puțin decât ea, mai ales când vine vorba de suport emoțional, că nu știu să punctez lucruri...că nu sunt suficientă pentru ea. Au și fost momente când mi-a fost frică pentru prietenia noastră: părea că e foarte dificil să ajungem la un punct comun. Totuși, am navigat cumva împreună episoadele astea. Și cred că ăsta e unul din cele mai importante lucruri învățate în perioada asta (de f*king 8 ani!): că prieteniile înseamnă și multe momente care necesită discuții grele, pentru că ați înțeles greșit lucuri sau aveați așteptări diferite. Că alături de unii oameni, poți sta pe o bancă într-un parc, noaptea și să plângeți pentru că vă pare rău că v-ați rănit una pe cealaltă, pentru că nu știați cum să acționați. Unii oameni îți înțeleg frica și rușinea și sunt acolo pentru tine. Unii oameni îți fac pur și simplu viața mai frumoasă și te bucuri de ei și când îți faci micul dejun și te simți rupt, pentru că de abia te-ai trezit. Alături de unii oameni poți, pur și simplu, să te bucuri că exiști, chiar dacă în majoritatea timpului te umple sentimentul de vinovăție și gândul că exiști degeaba; și nici nu e nevoie să faceți lucruri spontane și spectaculoase, cu toate că prind și ele bine. Alături de unii oameni se simte, pur și simplu, mai plăcut să trăiești. Și uneori te întrebi dacă chiar meriți asta. Mulțumesc mult A. Însemni f f f mult pentru mine și mi-ar plăcea să-ți dau să citești asta, doar că, momentan, mi-e rușine. Am lăsat linkul spre o melodie care mi se pare că are un sound funny. Versurile sunt simple și de efect. Pe cât de bumți bumți e melodia, uneori plâng când o ascult.